Grote schoonmaak of lekker opruimen
"Niet het goede voornemen, maar de actie telt"
Vroeger was er de grote schoonmaak, alle kamers werden 1 voor 1 leeggehaald en gelucht en alles werd weer netjes schoon teruggezet. Dit gebeurde aan het begin van de lente en moest voor de Paasdagen klaar zijn. Op z'n paasbest. Dat doen de meeste mensen nu niet meer. We vinden het niet nodig, hebben geen tijd, enz. enz. Maar het zou toch best wel fijn zijn als er wat minder spullen in huis zouden rondzwerven die eigenlijk niet worden gebruikt, in de weg staan, nog gerepareerd moeten worden...of wat voor reden er ook is om iets te bewaren.
In haar boek “Aan de slag met de huishoudcoach” beschrijft Els Jacobs de valkuilen en oplossingen die je tegen kunt komen bij het opruimen. Onderdeel daarvan zijn de 5 bewaarcriteria en de 10 slechte redenen om iets te bewaren.
De 5 Bewaarcriteria zijn:
- Je gebruikt het voorwerp regelmatig.
- Het voorwerp maakt je leven gemakkelijker en/of aangenamer.
- Je hebt voldoende tijd en energie om het voorwerp te onderhouden.
- De houdbaarheidsdatum van het voorwerp is nog niet overschreden.
- Het voorwerp is onvervangbaar en….voldoet ook aan de criteria 1 tm 3.
Nu denk je vast dat heel veel van jouw spullen wel aan 1 van deze regels voldoet………, maar lees dan ook eens even de volgende “10 goede redenen om iets weg te doen” door.
De 10 goede redenen om voorwerpen weg te doen zijn:
- Je draagt of gebruikt het nooit, maar je hebt er ooit veel voor betaald.
- Je vindt het niet mooi, maar je hebt het van Tante X of Oom Y gekregen.
- Je hebt er nog geen gebruiksbestemming voor, maar je bedenkt er nog wel een.
- Je hebt er al een, maar je bewaart een tweede exemplaar “voor de zekerheid”.
- Je bewaart het voor een ander omdat je het zelf moeilijk vindt om er afstand van te doen.
- Je bewaart het voorwerp zodat je later in alle rust kunt terugblikken op je leven.
- Je wilt het voorwerp niet weggooien, omdat het nog “goed” is en je het milieu niet onnodig wilt belasten.
- Je wilt het voorwerp niet wegdoen omdat je wellicht iemand anders er een plezier mee kunt doen.
- Je wilt het graag aan je kinderen overdoen, maar het duurt nog 20 jaar voordat ze het huis uit zijn.
- Je bewaart het voorwerp nog even, want de aanblik ervan herinnert je aan een nog uit te voeren taak.
order chaos
EN? Kwam er bij sommige redenen een glimlach om je mond omdat je je er wel wat bij voor kunt stellen? Er zijn vast wel spullen in je huis die wel weg zouden mogen als je er nog eens goed over nadenkt. En dan hoeft je natuurlijk niet meteen alles weg te gooien, denk ook eens aan de kringloopwinkel of de school van je kinderen. Goede spullen kun je ook naar het verzamelpunt van de kerk brengen voor de jaarlijkse rommelmarkt en kleding die nog heel en schoon is kan naar het leger des Heils of de kledingbank.
De 5 bewaarcriteria kun je ook heel goed toepassen op je nieuwe aankopen, bedenk waar je jouw nieuwe aankoop gaat opbergen of neerzetten en wellicht kun je op deze manier onnodige impuls aankopen voorkomen.
Heb je na het lezen inspiratie gekregen om nu meteen op te gaan ruimen bedenk dan dat Aken en Keulen niet op 1 dag zijn gebouwd. Pak per opruimsessie steeds een behapbaar gedeelte aan en zet eventueel een kookwekker. Breng spullen die weg mogen meteen weg zodat ze niet door een huisgenoot weer naar binnen worden gebracht.
Zie je er erg tegen op om alleen aan de slag te gaan, dan kun je mij altijd bellen voor hulp. Om direct 1 ruimte goed aan te kunnen pakken heb ik hiervoor een speciaal pakket. Samen nemen we 1 ruimte in je huis flink onder handen, bijvoorbeeld de gang, bijkeuken, of een deel van de keuken of kamer. Tijdens het opruimen en ordenen geef ik je volop tips om het straks ook zelf blijvend opgeruimd te houden. Na een korte kennismaking en inventarisatie van je hulpvraag gaan we meteen aan de slag. Totaal 3 1/2 uur voor € 150,– (tot 20 km enkele reis reken ik geen reiskosten).